Vakantie, heerlijk! Maar als je vroeg in het voorjaar van de zon wilt genieten ontkom je er bijna niet aan om het vliegtuig te pakken. Heerlijke bestemmingen in het voorjaar zijn bijvoorbeeld Turkije, Griekenland of de Canarische eilanden. Maar dat betekent al snel een paar uurtjes vliegen. Hebben de kids nog nooit gevlogen en vind je dit spannend? Deze tips helpen je op weg.

Bereid de kinderen goed voor

Het ene kind vindt vliegen supergaaf, het andere vindt het erg spannend. Maar het is moeilijk om dit van tevoren te weten. Als je zelf ook niet zo’n held bent in de lucht draag je dit onbewust misschien over op je kleintje(s) en dat is zonde. Probeer dat dus te voorkomen. Het helpt als je op tijd begint met het voorbereiden van de kinderen. Vertel wat er gaat gebeuren. Dat begint al bij de douane. Dat de tassen op een aparte band moeten en de mensen door een poortje. Dat het kan zijn dat ze gefouilleerd worden (ja, onze 3-jarige werd echt gefouilleerd, maar een beetje, maar toch). Dat je vanuit het raam het vliegtuig al kunt zien en dan even moet wachten voor je erin mag. Dat de gordel om moet als het lampje brandt. Dat de motoren even hard kunnen ronken en dat het vliegtuig dan heel snel gaat rijden en dan langzaam de lucht in gaat. Dat je dan door de wolken vliegt en even later de wolken van bovenaf kunt zien. En dat het een beetje zeer kan doen aan je oren of een gek gevoel kan geven in je buik.

Als je dit verhaal in de weken/dagen voorafgaand aan de vlucht al een paar keer verteld zal het minder spannend voor ze zijn en kunnen ze er hopelijk echt van genieten.

kids kijken naar vliegtuig

Reserveer stoelen

Vlieg je met een low cost airline, dan is er altijd een risico dat bij het inchecken blijkt dat je niet naast elkaar kunt zitten. Hoewel het meestal uiteindelijk wel lukt om te ruilen met andere passagiers is het geen fijn begin van de reis, zeker niet als je kleine kinderen bij je hebt. Wil je relaxed aan je vlucht beginnen, dan kan het slim zijn van tevoren alvast stoelnummers te reserveren. Zo weet je zeker dat je direct bij elkaar zit en geen gedoe hebt.

Leg uit wat er gebeurt

Kinderen zijn van nature super nieuwsgierig. Alles dat op een vliegveld en rondom het vliegtuig gebeurt is mega interessant voor ze. Ga hier lekker in mee. Zo maak je de reis leuker en minder spannend en het houdt ze ook lekker bezig. Zo kun je kijken hoe de koffers het vliegtuig ingaan, hoe andere vliegtuigen opstijgen en landen, of de piloot al in de cockpit zit etc. Mijn ervaring is dat de kinderen dit erg leuk vinden en zo alleen maar enthousiaster worden.

Neem speelgoed, eten en drinken mee voor onderweg

Kinderen zijn niet gemaakt om lang stil te zitten. Zorg dus dat je genoeg vermaak voor ze meeneemt. Het is extra leuk als ze onderweg een klein cadeautje mogen uitpakken. En iets nieuws is altijd leuk om mee te spelen. Een kleurboek en kleurtjes neem je makkelijk mee, maar ook kleine autootjes of poppetjes kunnen je kindje lang zoet houden.

Daarnaast is het handig om een flesje water bij de hand te hebben zodat ze eventueel iets kunnen drinken tijdens het opstijgen en landen als ze last hebben van hun oren. Afhankelijk van de luchtvaarmaatschappij waarmee je vliegt is er aan boord meestal wel wat eten te krijgen, maar je weet nooit precies hoe laat dit zal zijn. Het is dus slim om voor de kinderen zelf vanalles wat mee te nemen.

Hopelijk helpen deze tips bij een goede start (en afsluiting) van jullie vakantie. Veel plezier!